FORÅRSVANDRINGER 2021

Se programmet for forårets vandringer HER

MENS VI VENTER: HAVFRUEN PÅ TÆNKETANKEN

I mange år har en stort dimensioneret skulptur af en havfrue med tvedelt hale været på vandring med forskellige placeringer i Vejle.

Havfruen blev født i ubehandlet jern i 1996 i forbindelse med den stort anlagte kultur-event Kulturby 96, som Vejle Amt var en del af. København var i 1996 udnævnt til europæisk kulturby, og Vejle Amt koblede sig på begivenheden med de fire elementer: Jord, luft, ild og vand som tema. Elementerne var fordelt således: Horsens fik ild, Kolding luft, Fredericia jord og Vejle vand.

Vejle Kommunes kulturchef, pianisten og komponisten Willy Stolarczyk, havde allerede i forbindelse med sin ansættelse i oktober 1991  lanceret tanken om, at Vejle kunne koble sig på København som europæisk kulturby i 1996.

Den energiske og initiativrige Stolarczyk udtænkte en vandfestival i Vejle med et væld af aktiviteter og med en af de store olietanke, som tilhørte benzinkongen Olaf Haahr, som centrum.Den store tomme tank ved Vejle Havn blev døbt ”Tænketanken”, og den var i sig selv et kunstværk og et kulturcentrum i de fire måneder, Vejle var en del af Kulturby 96.

Havfruen er skabt af den sydamerikanske kunstner Milton Blanc som vartegn for Kulturby 96 i Vejle.Skulpturen blev placeret på toppen af ”Tænketanken”, som Milton Blanc udsmykkede. Han var fra Uruguay og projektleder på hele udsmykningen af ”Tænketanken”, som han udførte sammen med en kunstner-trio fra Cuba.

Milton Blanc havde fået ideen til havfrue-skulpturen fra et motiv, der oprindeligt fandtes på en lille afrikansk tromme fra 1500-tallet.Motivet viste et tohalet havmenneske og skal forestille en sammenblanding af havguderne Yemaja og Olokun. Trommen var en gave fra en afrikansk høvding til den danske konge.

Milton Blanc genopdagede motivet, og det blev brugt som officielt logo for K-96 i Vejle.Havfruen tronede i 20 meters højde på toppen af ”Tænketanken” og spejdede ud over fjorden. Hun havde både et ansigt for – og bagtil, så hun samtidig skuede ud over selve Vejle by. Havfruen var mere et havmenneske end en egentlig havfrue, for hun var tvekønnet og havfrue foran, mens hun var havmand fra bagsiden.

Da ”Tænketanken” blev revet ned omkring årtusindskiftet, begyndte den store skulptur sin byvandring og rykkede væk fra fjorden og til Spinderihallerne. Her stod hun i flere år og blev præget af vind og vejr og antog rustfarve på sin store krop. I 2006 flyttede havfruen fra Spinderihallerne og til midtbyen og stod nu og slog med halen ved indgangen til Orla Lehmannsgade.

Vandringen hertil blev kaldt en midlertidig placering. Men skulpturen fik lov til at stå her i syv år, indtil hun vandrede videre til en placering ved Å-Centret. Her stod hun så og kiggede til den ene side på Bryggen, som havde samme kropsfarve, som hun selv, og til den anden side på Å-Centret, der dengang var i ligeså miserabel stand, som hun selv. Her sluttede havfruens synlige liv i byen, hvor hun var født. Tidens tand åd hende op, og hun endte som skrot. 

Kilder: Vejle Amts Folkeblads arkiv, Vejle Stadsarkiv.    

Se en fotoserie af havfruens smukke kunsneriske detaljer HER

NY MEDDELELSE FRA BESTYRELSEN

Kære medlemmer af Byhistorisk Selskab for Vejel

Bestyrelsen har besluttet at udsætte alle arrangementer til efter sommerferien. Det skyldes corona-pandemien med forsamlingsforbud, strenge restriktioner og forsinkelser af vaccinerne. Vi mener ikke, at det vil være forsvarligt- og muligt- at arrangere møder og foredrag i foråret 2021. Den planlagte generalforsamling onsdag den 17. marts er således også aflyst.

Vi arbejder på i løbet af foråret at kunne præsentere et spændende efterårsprogram med udflugt til Hvidbjerg, generalforsamling, gode foredrag, præsentation af Vejlebogen 2021 og et hyggeligt julemøde.

Desuden vil vi i den mellemliggende tid arbejde på at finde godt læsestof og billeder frem fra gemmerne til vores nye hjemmeside, så klik endelig ind og se, hvad vi finder frem i løbet af foråret 2021.

 

Venlig hilsen bestyrelsen

Jul på Nørretorv, Englekatten og bænken, vinter i Søndergade 2005 og isvinter på Vejle Fjord 2013 (Den første isvinter i 17 år) 

Foto: Kirsten Lehd

MINDEORD, SØREN BRUNBECH

Byhistorisk Selskabs tidligere formand, bibliotekar Søren Brunbech, er død efter kort tids sygdom. Han blev 74 år.

Søren Brunbech døde mandag 22. november i sit hjem i Ollerup omgivet af sin kæreste, Bodil, og sønnen, Peter.

Søren Brunbech forlod formandsposten for Byhistorisk Selskab ved generalforsamlingen i år efter syv år på posten. Det skete udelukkende,  fordi han var flyttet fra Vejle til Ollerup for at bo sammen med Bodil, som han havde lært at kende i Filharmonisk Kor i Odense, hvor de begge har sunget med i en årrække.

Søren Brunbech var i 43 år ansat som bibliotekar på Vejle Bibliotek, hvor han i sig selv var en hel institution. Han var uddannet på Danmarks Biblioteksskole, og under studiet her lærte han præstedatteren Birgit at kende. De blev gift i 1971 og flyttede efter endt uddannelse til Vejle, hvor de begge fik ansættelse på Vejle Bibliotek. 

Med sin store viden, sit faglige og menneskelige format var Søren Brunbech personificeringen af bibliotekets læsesal, hvor han i en årrække var afdelingsleder og et orakel for enhver, der søgte svar på ethvert spørgsmål.

Han agerede på en måde som et menneskeligt svar på ”google” og kunne hjælpe med svar på alt fra juridiske spørgsmål til navnet på målscoreren i en bestemt fodboldkamp.

Lokalhistorie og historie i det hele taget var en stor interesse for Søren Brunbech. Han fulgte Byhistorisk Selskab for Vejle fra selskabets begyndelse, og han var i en årrække redaktør af Vejlebogen sammen med Vigand Rasmussen og Poul Porskær Poulsen.

Den lokalhistoriske viden og interesse betød også, at Søren Brunbech blev medlem af og senere formand for Vejle Kommunes Vejnavneudvalg. Han blev også valgt til bestyrelsen i Historisk Samfund for Sydøstjylland.

På biblioteket fik Søren Brunbech som 66-årig en seniorstilling, hvor han vendte tilbage til det basale biblioteksfaglige arbejde, som han mestrede med konduite. I sine sidste år på Vejle Bibliotek underviste Søren Brunbech blandt andet i slægtshistorie og it for ældre.

I 2016 forlod Søren Brunbech Vejle Bibliotek for at gå på pension. Han fik dermed mere tid til at dyrke sin interesse for rejser og ornitologi. Han havde et passioneret forhold til Italien, som han besøgte talrige gange. Han holdt af støvlelandets historie, kultur, mad og vin.

Søren Brunbech havde stor viden om fugle og studerede ivrigt fuglelivet i nærområdet.

I 2017 mistede Søren Brunbech sin ægtefælle, Birgit. De mange interesser for korsang, lokalhistorie og fugleliv hjalp ham videre i livet, det samme gjorde hans positive livssyn og humoristiske væsen.

Det var en glæde og helt bevægende at se Søren Brunbech stråle af lykke over sin nye kærlighed, Bodil, da Byhistorisk Selskabs bestyrelse i foråret sagde tak for indsatsen til den afgående formand ved et aften-arrangement i Vejle.

Søren Brunbech havde glædet sig til at modtage og læse den nye Vejlebog, men det nåede han ikke.

Ære være Søren Brunbechs minde.

Foto: Vejle Amts Folkeblad

VEJLEBOGEN 2020

2020-udgaven af Vejlebogen måtte på grund af Covid 19 undvære den traditionelle festlige præsentation med borgmester-ord og forfatter-foredrag på Vejle Bibliotek.

I stedet blev den populære årbog udleveret til medlemmerne i Vejle Stadsarkivs kælder, hvor bestyrelsen for Byhistorisk Selskab var i arbejdstøjet. Iført mundbind eller visir og med håndsprit lige indenfor døren stod bestyrelsen klar med den nye årbog, som blev udleveret sammen med en lille gave.

Selskabets medlemmer kunne vælge en gratis bog, udgivet af Byhistorisk Forlag, som kompensation for efterårets mange aflyste foredrag. Gaven var en overraskelse, som medlemmerne åbenlyst blev glade for.

Langt over halvdelen af Byhistorisk Selskabs medlemmer kom for at hente årbogen, og flere benyttede også lejligheden til at købe Lokalhistorisk Kalender for 2021, der netop er udkommet.

Byhistorisk Selskabs formand, Birgitte Arffmann, stod klar til samtale med medlemmer udenfor stadsarkivets handicapindgang. Hun fik god respons på den alternative årbogs præsentation og udlevering. Alligevel er det håbet at vende tilbage til den velkendte hyggelige præsentation på Vejle Bibliotek i 2021.

Medlemmer, der endnu ikke har fået Vejlebogen 2020, kan afhente den på Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, i åbningstiden frem til og med 23. december.

Stadsarkivets åbningstid er: Mandag til torsdag  kl. 10 til 16, fredag  kl.10 til 12, samt lørdag 5. december kl. 10 til 14.           

Læs omtale i Vejle Amts Folkeblad HER (Vejles skøre latinskolelærere: Underviste i slåbrok og bestak elever for at slippe for at rette opgaver) og HER (Historie for unge: Vejlenser skriver om lokal cykellegende)