Tilmelding til arrangementer


_________________________

Dato for tilmelding ses i arrangementskalenderen

 Arrangementskalender for

Byhistorisk Selskab for Vejle 

Efterår 2019

 

Onsdag den 25. september kl. 19.00

Vejle Stadsarkiv

 

 

 

 

Tilmelding den 16. - 22. september

 

Journalisten som historiens vidne

Historikere og journalister lever i en symbiose trods deres fags forskellighed. Journalisterne er øjenvidner til og beskriver samtiden, historikerne sætter alt i perspektiv. Mange historikere bruger avisartikler som kilder og mener, de har høj troværdighed. Derfor betyder journalistens personlige etik og grundighed noget hver gang, han/hun er på opgave.

Vejle Amts Folkeblads mangeårige dygtige kulturhistoriske journalist, Vibeke Kruse fortæller om begivenheder i Vejle, hun har skrevet om - som er historiske og som kan bruges i lokalhistorisk sammenhæng.

 

 

 

Onsdag den 2. oktober kl. 19.00

 Vejle Stadsarkiv

 

 

 

 

 

Tilmelding den 23. – 29. september

 

 

En hilsen fra mine jøder

30 unge jøder fra Tyskland og Tjekkoslovakiet boede hos danske værter i Trekantsområdet i 1943. Mange af dem havde tætte bånd til deres danske værter og venner.

10 af de unge jøder blev taget til fange af tyskerne natten mellem den 1. og 2. oktober 1943. De blev kørt i kreaturvogne til kz-lejren Theresienstadt nordvest for Prag, hvor de oplevede sult, ydmygelser, mishandling, sygdom og overværede de frygtelige transporter af andre jøder til de tyske dødslejre i de tyskbesatte polske områder.

Hør historiker Anders Nedergaard Bæk Petersen og journalist ved DR Trekanten Jan Laursen fortælle den spændende og vigtige historie om Vejle-gruppen af jøderne. Om deres rejse til Vejle, tiden her, og hvad vi kender til deres videre skæbne.

 

 

 

Mandag den 4. november kl. 19.00

Vejle Stadsarkiv

 

 

 

 

 

 

 

Tilmelding den 23. - 29. oktober

 

Pigerne på Sprogø

Filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman "Journal 64" tager udgangspunkt i en journal for en pige, der blev anbragt på Sprogø. Men var livet og tilværelsen på Sprogø, som filmen skildrer det?

Christian Keller, overlæge ved de Kellerske anstalter i Brejning, oprettede i 1923 også internatet på Sprogø for åndsvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.

I foredraget fortæller historiker og forfatter Carsten Egø Nielsen den virkelige historie om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, f.eks. om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: "Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd... De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder, så Forældrene må passe på hende både Dag og Nat". Vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961.

 

 

Fredag den 15. november kl. 15.00

Vejle Bibliotek i foredragssalen

 

Tilmelding ikke nødvendig

 

Præsentation af Vejlebogen

Alle medlemmer af Byhistorisk Selskab for Vejle er velkomne til præsentation af årets Vejlebog.

Kom og mød forfatterne og hav en hyggelig og spændende eftermiddag i historiens tegn.

 

 

 

Onsdag den 4. december kl. 19.00

Vejle Stadsarkiv

 

 

 

Tilmelding den 25. november - 1. december

 

Jul i Vejle

I krydsfeltet mellem tradition og fornyelse inviterer foreningen i år til julehygge på stadsarkivet med fortællinger fra det gamle Vejle, morsomme erindringer, dystre minder fra krigsårene, lokale digtere gennem tiderne, musik og fællessang til Vejles og julens pris og sidst, men ikke mindst: kom og smag nogle af de lækkerier, der hører julen til.